התפקיד מנהל קהילה (או מנהלת קהילה – ובקיצור האהוב עלי: מנק״ל), צץ לנו בשנים האחרונות במגוון רחב של תפקידים ופלטפורמות, כאשר התפקיד קיים בעיקר בעולמות השיווק והפך להיות שם נרדף לניהול לקוחות, פיתוח עסקי, יחסי ציבור ומיתוג מעסיק, תוך הבאת ערך רב ויצירת Win-Win Situations.
מאיפה התחיל תפקידו של מנהל קהילה?
כשהייתי ממש בתחילת הדרך, חיפשתי בנרות קורסים כאלו ואחרים למנהלי קהילות ונתקלתי בעיקר במנהלי קהילות בקיבוצים ובישובים קהילתיים – שם התחלתי לחקור את ההיסטוריה בכלל של התפקיד הזה.
מצאתי שבעבר, כשעוד היינו בתקופת ״חומה ומגדל״, היה צריך לפנות לאדם אשר היה מטפל בניהול השוטף של הקיבוץ, בפיתוח שלו ובעיקר באירועים ושלל פעילויות אשר היו מגבשים את חברי האזור ליצירת קשר עמוק, שורשי וערכי כלפי המקום עצמו והעשייה.
כיום, חברות וארגונים הבינו את הקשר ההדוק בין הצלחה והגדלת שורות הרווח לבין קשר עמוק בין המעסיק לעובדים ובין הארגון ללקוחות – כאשר אנחנו, דור ה-Y וה-Z שחיים את המילניום החדש, כבר לא כמו הורינו שתכננו להיות במקום עבודה אחד לשארית חייהם וקנו באותה חנות שכונתית, אנחנו מחפשים באופן תמידי את הדבר הבא, המשודרג יותר והאיכותי ביותר, בעולם בו הכל נגיש ומהיר.
תפקידם של מנהלי קהילות מתפרש על שטח רחב מאוד של עשיה וידע וזה למה אני אישית כל כך מתחברת אליו – אנחנו עוסקים בהכל, לומדים מהכל ובעלי השפעה רחבה מאוד.
תפקידו של מנהל קהילה כיום
- יצירת אמון ונאמנות – מנהלי קהילות כיום יוצרים מרחבים סביבתיים, עסקיים ואישיים כאחד, תוך קירוב בין העובדים לארגון ליצירת מיתוג מעסיק חיובי ויותר מכך – יוצרים אמון רחב בין הארגון עצמו לבין הלקוחות, תוך הפצת מהלכי שיווק אורגנים, פשוטים וזולים (באופן יחסי) אשר מקדמים את הלויאליות של הלקוחות כלפי המוצרים והשירותים של הארגון ויוצרים את החיבור האישי.
- צינור תקשורת – למנהלי קהילות הזכות להיות בשטח בשני הצדדים, אנחנו גם בקשר עם כלל מחלקות הארגון וגם בקשר עמוק והדוק עם כלל הלקוחות ובכך אנחנו משמשים כצינור תקשורת נהדר המעביר מידע חשוב וקריטי לשני הצדדים בין אם זה מוצר חדש, שירות, שיפור והשקה ש״פשוט אסור לפספס אותה!״.
- העולם מתבסס על Data – אחת הסיבות של רכישות גדולות בעולם של חברות כאלו ואחרות היא הצורך של ארגונים במידע על הצרכנים והלקוחות וכמה שיותר מידע על הלקוח, כך יותר טוב. מנהלי קהילות נמצאים בשטח ובאופן טבעי ואוטומטי, נמצאים בקשר ישיר עם הלקוחות ובזכות הטכנולוגיה המדהימה שיש לנו היום, אנו יכולים לדלות מידע רחב באמצעות לחיצות בודדות על המסך מפלטפורמות הקהילה שלנו. ובמשפט אחד המסכם הכל – ככל שקהילה תהיה יותר פעילה, איכותית ומדויקת, כך גם איסוף וקבלת המידע והנתונים יהיה הרבה יותר מדויק, אמיתי ואיכותי ויוכל לשרת את האינטרסים של שני הצדדים.
- פתירת משברים בשניות – מנהלי קהילות פותרים “קרייסיס” כאלו ואחרים עקב הזיהוי המהיר ועקב תגובתיות לכלל חברי הקהילה בין אם זה בתכנים השונים ובתגובות שעולים בקהילה ובכך לקוח אחד לא מרוצה, יוצר מספר רב של לקוחות מרוצים.
- תוכן הוא המלך – והוא כאן כדי להישאר זמן רב. כל הסעיפים שעלו, מובילים על ידי יצירת תוכן רב, יצירתי, מקורי, חדשני ומותאם לפי הערכים והקווים המנחים מהארגון והמוצרים. מנהלי קהילות חייבים להיות בעלי ידע רב ביצירת תוכן במגוון רחב של פלטפורמות ולהתאים כל תוכן לאותה פלטפורמה, להבין את האלגוריתמים ולהיות כל הזמן מעודכנים באופנה החדשה בעולמות התוכן תוך יצירת חשיפה רחבה מאוד לשם הבאת תהליכי שיווק איכותיים, בניית תהליכי מכירה ויצירת אמון וקשר רב עם חברי הקהילה המובילים לדליית מידע חשוב מאוד בפשטות ובקלות.
מנהלת קהילה – אבל לא משוחדת…
אז לסיכום, אכתוב באופן שהוא ממש לא משוחד כי להיות מנהל קהילה כיום, זהו המקצוע והתפקיד הכי טוב שיש! אנחנו נמצאים בכל מקום, עסוקים בנתינת ערך אמיתי וכנה ובעזרת שרביט אחד, אנחנו מג’נגלגים בין שלל מחלקות, פלטפורמות וסוגי אנשים שונים.
אנחנו, מנהלי קהילה – נועדנו לשני הצדדים, לבעלי העסקים אשר באמת רוצים להצליח וליצור מותג תוך הטבעת חותם בעולם שלהם כאשר הם מוצגים בתור ״אוטוריטות״, וללקוחות אשר מקבלים ערך רב, יחס אישי ומענה מהיר תוך הרגשה ביתית ובטוחה.